Rustige meimaand voor ZZP-markt

De IT-Contracts Flex-index is in mei licht gedaald naar 81 punten. Vooral de meivakantie was hier debet aan. De graadmeter voor de hoeveelheid opdrachten voor ICT specialisten staat er met 83 punten gemiddeld, na vijf maanden gelijk bij als in 2013.

Er zit nog steeds maar weinig beweging in de markt, het aantal opdrachten is wel behoorlijk hoger dan bijvoorbeeld in 2012 maar van een opgaande trend is geen sprake. De laatste jaren valt op dat de index telkens in mei met enkele punten daalt. De maand mei wordt steeds meer gebruikt voor een vakantie, resulterend in minder werkdagen. Dit is vooral ook goed te zien in de daling van de gebruikersintensiteit.

Deze gebruikersintensiteit is in mei gedaald naar 149 punten. Deze index is opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates en geeft aan dat vorige maand veel minder ZZP-ers gericht op zoek waren naar een nieuwe opdracht. Beide indexen zijn overigens gestart in januari 2008 op 100 punten.

IT-Contracts Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt in cijfers juni 2014


Mobiel gebruik blijft stijgen
Het aandeel mobiele bezoekers van IT-Contracts stijgt continu door en behelsde in mei zo’n 12% en inclusief tablets zelfs 21%. Opmerkelijk was de spectaculaire piek in het aantal mobiele sollicitaties in mei; een stijging van maar liefst 85%. Verder is een duidelijke verschuiving in browserkeuze zichtbaar. Sinds november 2013 is Chrome de favoriet van IT-Contracts bezoekers. Internet Explorer levert iedere maand meer marktaandeel in en staat nu op het punt om ingehaald te worden door Safari. Safari scoort met 23% nog maar slechts 1% lager dan IE.

Met de zomermaanden op komst, waarvan augustus traditioneel vooral een rustige maand is, is het lastig te voorspellen hoe de markt voor ICT opdrachten zich zal ontwikkelen. Juni is over het algemeen een vrij goede maand en IT-Contracts verwacht dat de komende maand ook weer voor een (kortstondige) opleving zal zorgen.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.