Positieve start voor ZZP-er

Mismatch tussen vraag en aanbod houdt aan

Het nieuwe jaar is begonnen met een stijging in het aantal opdrachten voor freelancers in ICT. De IT-Contracts Flex-index, graadmeter voor de vraag naar flexibel inzetbare ICT expertise, is in januari geëindigd op 93 punten. De stijging van 23 punten ten opzichte van december is niet heel uitzonderlijk maar de hoeveelheid aanvragen is vrijwel gelijk aan vorig jaar januari en dat is positief te noemen aangezien we op dat moment in een dalende trend zaten. Het jaargemiddelde van 2012 is overigens uitgekomen op 84 punten en dat maakte 2012 tot het magerste jaar voor freelancers sinds 2009.

De gebruikersintensiteit is in januari gestegen naar 169 punten. Deze index is opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates en geeft daarmee aan hoeveel moeite er door ZZP-ers wordt gedaan om aan een nieuwe opdracht te komen. De forse stijging is in januari vooral veroorzaakt door een stijging in de hoeveelheid unieke bezoekers en de hoeveelheid respons per aanvraag, deze laatste steeg zelfs met bijna 30%. Zoekende ICT specialisten ondervinden hierdoor een toename in concurrentie wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe opdracht.

IT-Contracts Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt in cijfers januari 2013


Mismatch
Er is al lange tijd sprake van een grote mismatch op de ICT arbeidsmarkt en dat is duidelijk te zien in de hoeveelheid opdrachten per vakgebied (waar zit de vraag?) en de hoeveelheid respons per type opdracht (waar zijn ICT-ers naar op zoek?). De vraag naar business consultants, SAP consultants, sharepoint specialisten en ontwikkelaars (en dan met name .Net, Java, Biztalk en mobiel) is onverminderd hoog maar de respons op dergelijke aanvragen is relatief laag waardoor de opdrachten maar moeizaam kunnen worden ingevuld en er sprake is van enige krapte.

Bij bijvoorbeeld management opdrachten is er ook sprake van behoorlijk wat vraag (tientallen nieuwe aanvragen per week) maar ook ontzettend veel concurrentie. Recruiters die projectmanagement opdrachten uitzetten krijgen 5 tot 7 keer zoveel reacties op hun opdrachten als het totale gemiddelde. Hier is dus sprake van relatief veel “bankzitters”

Skills die al langere tijd uit de gratie lijken te raken zijn traditioneel werkplekbeheer en opdrachten die wat meer gerelateerd zijn aan “legacy” systemen zoals Cobol, Delphi of AS400. Freelancers met alleen deze kennis hebben het moeilijk om nieuwe opdrachten te vinden. Daarnaast verlangen opdrachtgevers steeds vaker kennis van diverse systemen, methodieken en branches. Ook soft skills zoals communicatieve vaardigheden en kennis van de business komen steeds vaker voor in de opdrachtomschrijvingen. Hierdoor zitten ook de traditionele, puur technische ICT-ers ook in de gevarenzone voor wat betreft het snel kunnen scoren van een nieuwe opdracht.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.