Flinke stijging aantal ICT’opdrachten

Tarieven blijven stabiel


De IT-Contracts Flex-index is in maart flink gestegen en heeft een stand van 103 punten bereikt. Hiermee staat deze graadmeter voor de freelance ICT’markt op het hoogste punt sinds oktober 2014. In de afgelopen vijf jaar heeft de index slechts vijf keer eerder boven de 100 punten gestaan. De index is gestart in januari 2008, ruim 10 maanden voordat de ICT arbeidsmarkt last kreeg van de wereldwijde financiële crisis.

De gebruikersintensiteit is licht gedaald naar 149 punten. Het aantal actief werkzoekende ICT’ers is nog wel steeds vrij hoog, maar de respons per freelance opdracht is in maart wel iets gezakt. Met name de hoeveelheid reacties op aanvragen voor de zo veel gevraagde Java, Web en APP ontwikkelaars is laag. De gebruikers-index is opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates.

IT-Contracts Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt in cijfers april 2015


Tarieven
In de afgelopen 12 maanden zijn de tarieven die ICT specialisten voor hun diensten vragen nauwelijks gewijzigd. De vraag naar techneuten en dan vooral ontwikkelaars is hoog terwijl mamangementfuncties veel minder worden gevraagd, dit vertaalt zich naar de tarieven.

Het gemiddelde tarief over alle vakgebieden heen is met 5 cent gedaald naar € 77,13. Binnen de onderlinge vakgebieden zijn de verschuivingen ook heel klein; softwareontwikkelaars, testers en beheerders zagen hun tarieven zo rond de 1% stijgen terwijl managers en consultants een vergelijkbare daling meemaken.

Zoekopdrachten
De top 5 zoekopdrachten binnen de CV-database van IT-Contracts loopt bijna gelijk met de gepubliceerde aanvragen voor freelance ICT-ers: Java ontwikkelaars, Mobile / Apps, C++ ontwikkelaars,.Net en testers.