Flex-index juli 2011: Freelancer viert zomervakantie

Over het algemeen zijn de maanden juli en augustus rustige maanden voor de ZZP-markt met minder opdrachten dan in de maanden vlak voor en na de zomer. Vooralsnog tekent de zomer van 2011 zich heel anders af; de IT-Contracts Flex-index is in juli geëindigd op een stand van 109 en bereikt daarmee zelfs de hoogste stand van het jaar. De lange termijn trend van het aantal opdrachten voor zelfstandig ICT-specialisten blijft hiermee stijgend. De recente stijging zit voornamelijk in de functiegroepen functioneel- en applicatiebeheerders, Java ontwikkelaars, Oracle specialisten en projectmanagers.

De gebruikersintensiteit is in juli wederom flink gedaald en is geëindigd op 145 punten. Deze index is opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates en geeft daarmee aan hoeveel moeite er wordt gedaan door ZZP-ers om aan een nieuwe opdracht te komen. Deze index zit al maanden in een dalende trend en het is ook voor deze index gebruikelijk dat deze in de maanden juli en augustus lager ligt vanwege de vele ICT-ers die op vakantie zijn.

Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt monitor Juli 2011


Tariefsontwikkeling

Al vaker schreven wij op deze plek dat tarieven flink onder druk staan. De uurtarieven voor ICT-specialisten zijn de laatste drie jaar flink omlaag gegaan ten opzichte van de periode van voor de zomer van 2008. Hierdoor en door toenemende concurrentie en bijvoorbeeld nieuwe vormen van bemiddeling c.q. contractafhandeling zijn buiten de tarieven voor freelancers ook de marges van detacheerders en intermediairs de afgelopen jaren flink gedaald.

De laatste maanden is er echter ook weer een ander geluid te horen. Doordat er voor sommige specialisaties weer krapte ontstaat worden de tarieven in sommige gevallen naar boven bijgesteld om een opdracht ingevuld te krijgen. Deze ontwikkeling is ook aan de kant van de freelancers te merken; in de afgelopen drie maanden is het gemiddelde tarief wat zij vragen voor hun diensten met enkele procenten gestegen tot bijna 78 euro.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.