Februari traditioneel rustig voor freelancer

Flex-index februari: Management opdrachten onverminderd populair

De IT-Contracts Flex-index is in februari licht gedaald naar 91 punten. De daling van twee punten van deze index, graadmeter voor de vraag naar flexibel inzetbare ICT expertise, is niet ongewoon voor een februarimaand. De vakanties en het aantal werkdagen in februari zorgen er vrijwel ieder jaar voor dat de index enkele punten lager uitvalt dan in januari.

De maand maart is de afgelopen jaren een heel goede maand gebleken. Het zal over een maand dan ook interessant zijn om te zien of dit voor 2012 ook gaat gelden of dat we de huidige recessie en de angst voor verregaande bezuinigingen gaan terugzien in de Flex-index.

De gebruikersintensiteit is in februari gestegen naar 155 punten. Deze index is opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates en geeft aan hoeveel moeite er door ZZP-ers wordt gedaan om aan een nieuwe opdracht te komen. De hoeveelheid ICT-ers die op zoek is naar een nieuwe of volgende opdracht is al tijden stabiel en schommelt rond de 150 punten. 155 Punten is overigens wel wat hoger dan we het afgelopen half jaar gezien hebben; in juni 2011 stond deze index voor het laatst hoger. Beide indexen zijn in januari 2008 gestart op 100 punten.

Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt monitor februari 2012


Populaire opdrachten
Populaire opdrachten onder freelancers zijn nog steeds te vinden in de management hoek. Op aanvragen voor projectmanagers, ICT managers en procesmanagers wordt zeer veel gereageerd. Ook projecten voor ontwikkelaars (met name VB, .NET, SQL en PHP) en Oracle specialisten zijn populair. Moeilijker te vinden zijn ICT specialisten op de vakgebieden Java, SAP en beheer. Met name voor die laatste categorie zijn momenteel wel erg veel aanvragen zowel op het gebied van functioneel- als technisch beheer.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.