Daling in aantal ICT opdrachten

Markt blijft onzeker voor ZZP-er

Zelfstandig ICT specialisten hadden in februari te maken met een flinke daling in het opdrachtenaanbod. De IT-Contracts Flex-index, graadmeter voor de vraag naar flexibel inzetbare ICT expertise, is in februari met 15 punten gedaald om te eindigen op 78 punten. Ook ten opzichte van vorig jaar februari is er een flinke daling en wel met 12 punten. Doordat februari over het algemeen wat minder werkdagen telt is een daling vrij gebruikelijk maar zeker niet met meer dan 2 a 3 punten.

De gebruikersintensiteit is in februari iets gedaald naar 162 punten. Deze index is opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates en geeft daarmee aan hoeveel moeite er door ZZP-ers wordt gedaan om aan een nieuwe opdracht te komen. De laatste 18 maanden schommelt deze index rond de 140-150 punten en de laatste keer dat waardes boven de 160 punten in de index voorkwamen was in de zomer van 2011, er wordt momenteel dus weer wat meer actief gezocht naar nieuwe opdrachten.

IT-Contracts Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt in cijfers februari 2013


Positief?
Ondanks een goed laatste kwartaal van 2012 en een vrij positieve januarimaand lijkt de index nog steeds onder druk te staan van het huidige economische en politieke klimaat. Er is maar weinig ruimte voor innovatie en nieuwe ICT projecten worden niet of nauwelijks gestart. Toch zijn recruiters die actief zijn in de interim ICT-markt over het algemeen vrij positief over de start van 2013 en verwachten de meesten dat het eerste kwartaal beter wordt dan in 2012. Of dit slechts de positieve emotie is aan de start van een nieuw jaar of daadwerkelijk bewaarheid gaat worden zullen we volgende maand op deze plek lezen. Feit blijft dat de IT freelancer te maken heeft met een zeer onzekere markt waarin maar moeilijk te voorspellen is wat de komende maanden zal brengen.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.