Goed eerste kwartaal voor freelance ICT markt

Aantal aanvragen vrijwel terug op niveau begin 2008

De Flex-index van IT-Contracts is gedurende het eerste kwartaal van 2010 flink gestegen. De vraag naar ZZP-ers is in totaal met zo'n 30% gestegen en is inmiddels alweer vrijwel gelijk aan het niveau van het eerste kwartaal van 2008 toen de financiƫle crisis nog niet merkbaar was in de arbeidsmarkt voor ICT-ers. De index steeg in de maand maart het meest spectaculair; van 78 naar maar liefst 97 punten.

De index voor de gebruikersintensiteit is in maart uitgekomen op 237. Deze gebruikersintensiteit maakt inzichtelijk hoeveel moeite zelfstandige IT'ers zich getroosten een nieuwe opdracht te vinden en schommelt al maandenlang tussen de 230 en 250. Januari 2008 (de start van deze index) is gesteld op 100 punten.

Freelance ICT markt monitor maart 2010


De groei in de behoefte aan ICT-specialisten is over de gehele linie merkbaar. Van operators en helpdeskers tot ICT-managers en architecten, overal is de stijgende lijn merkbaar. Managementfuncties en opdrachten voor ontwikkelaars zijn onverminderd populair en op deze opdrachten wordt dan ook veelvuldig gereageerd door freelance ICT-specialisten. Business consultants en SAP specialisten zijn schaarser; deze aanvragen leveren beduidend minder beschikbare kandidaten op.

Het verschil tussen de vraag naar vaste medewerkers en de vraag naar tijdelijke inzet van ICT'expertise is in de afgelopen maand substantieel groter geworden, ten gunste van de freelance markt. Al maandenlang groeit de vraag naar ZZP-ers terwijl de vraag naar vaste medewerkers blijft kwakkelen. De groep werkloze ICT'ers lijkt zich weliswaar gestabiliseerd te hebben, maar werkgevers zijn nog steeds weinig bereid te investeren in nieuwe medewerkers en bijscholing van huidig personeel. Met de sterk gestegen vraag in de afgelopen maand lijkt het tij voor ZZP-ers nu echt gekeerd te zijn.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.

Deel dit nieuws: Tweet this! Share this on Linkedin Tip dit op je Hyves Share this on FacebookVia de mail op de hoogte blijven van deze index? Mail dan naar info@IT-Contracts.nl met als onderwerp "Flex-index".

Flex-index februari 2010
Flex-index januari 2010
Flex-index jaaroverzicht 2009
Flex-index november 2009
Flex-index oktober 2009
Flex-index september 2009
Flex-index kwartaaloverzicht Q3 2009
Flex-index augustus 2009
Flex-index juli 2009
Flex-index 1e halfjaar 2009
Flex-index jaaroverzicht 2008