Freelance ontwikkelaar zeer gewild

Markt voor ICT opdrachten blijft mager maar stabiel

Het aanbod opdrachten voor ICT-specialisten is voor de vierde maand op rij vrijwel gelijk gebleven. De IT-Contracts Flex-index, die de vraag naar flexibel inzetbare ICT expertise weergeeft, is in mei geëindigd op 80 punten. De index heeft na januari geen stijgende lijn meer vertoond en met de zomermaanden op komst zal het niveau op korte termijn waarschijnlijk ook niet verbeteren. De index is overigens in januari 2008 gestart op 100 punten.

De gebruikersintensiteit is in mei met zeven punten gedaald naar 161 punten. Deze index (opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates) geeft aan hoeveel moeite er door ZZP-ers wordt gedaan om aan een nieuwe opdracht te komen en is nog steeds relatief hoog. De lichte daling in mei is grotendeels het gevolg van de meivakantie die gedurende twee weken voor wat minder gebruikersactiviteit zorgde.

IT-Contracts Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt in cijfers mei 2013


Ontwikkelaars en techneuten in trek

Er is momenteel veel vraag naar ontwikkelaars, en dan met name op het gebied van design, websiteontwikkeling en mobiele apps. Ook echte technische functies zoals systeembeheerders, linux specialisten, testers en netwerkspecialisten worden relatief vaak gevraagd, terwijl het aanbod van deze specialisten langdurig achterblijft.

Aan de andere kant van het spectrum hebben de (met name project-) managers nog steeds last van heel veel concurrentie bij het zoeken naar een nieuwe opdracht met als gevolg vele tientallen CV’s die verstuurd worden zodra een dergelijke opdracht geplaatst wordt. De mismatch op de ICT arbeidsmarkt houdt aan en dat is duidelijk te zien in de hoeveelheid opdrachten per vakgebied (waar zit de vraag?) en de hoeveelheid respons per type opdracht (waar zijn ICT-ers naar op zoek?).

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.