Recruiter viert vakantie

Freelance ICT’er solliciteert vanuit buitenland


De vraag naar interim ICT-expertise en daarmee de IT-Contracts Flex-index is in april gedaald. De verklaring voor deze daling is grotendeels te vinden in de eerste week van de meivakantie. Na het extreem positieve eerste kwartaal is de verwachting dat de vraag naar ZZP ICT’ers in mei weer verder doorstijgt.

De gebruikersintensiteit is slechts licht gedaald naar 151 punten. Deze index is opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op opdrachten en CV-updates en geeft daarmee aan hoeveel moeite er door ICT-ers wordt genomen om een volgende opdracht te vinden. Freelancers zijn blijven zoeken naar een nieuw project. Niet alleen vanuit het vakantieadres in Nederland, maar vooral ook vanuit Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

IT-Contracts Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt in cijfers april 2016


April is traditioneel een wat mindere maand voor wat betreft het opdrachtenaanbod, de daling ten opzichte van maart is in 2016 echter wel wat groter dan in voorgaande jaren. Dat de wet DBA inmiddels werkelijkheid is geworden lijkt geen factor hierin te spelen; navraag langs diverse inhurende partijen leert dat men zeker kritischer wil gaan kijken naar langlopende (lees: risicovolle) contracten maar dat er vooralsnog geen sprake is van een inhuurstop bij de eindklanten en/of tussenpersonen als gevolg van de wet DBA.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten. IT-Contracts is een onafhankelijke marktplaats voor ICT opdrachten en bestaat inmiddels 16 jaar.