Freelancer viert vakantie

Minder ICT opdrachten, minder zoekopdrachten


Na de prima junimaand waarin de 100 punten werden gehaald is de IT-Contracts Flex-index in juli gedaald naar 86 punten. De Flex-index geeft aan hoeveel ICT opdrachten er per maand worden uitgeschreven, en vertoont de traditionele zomerdip. Opvallend hieraan is dat de markt in de afgelopen twee jaren dusdanig verstoord was dat er vrijwel geen sprake was van een zomerdip maar in dit jaar, waarin de index gemiddeld ruim hoger staat dan de voorgaande jaren, zien we weer de daling die “normaal” is in de markt voor (zzp-) ICT opdrachten.

IT-Contracts Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt in cijfers augustus 2015


De gebruikersintensiteit is ook flink gedaald in juli en dat geeft aan dat ook de zzp’er zelf minder actief is. Deze gebruikers-index is opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates en geeft daarmee aan hoeveel moeite er door ICT-ers wordt genomen om een volgende opdracht te vinden. Het feit dat beide indexen gedaald zijn in juli geeft aan dat niet alleen de opdrachtgever maar ook de zzp’er zelf op vakantie is. IT-Contracts verwacht dat in september de vraag naar freelance ICT’ers flink zal stijgen na eerst nog een stabiele augustusmaand.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.