Flinke zomerdip in opdrachten


Zeer rustige augustusmaand voor de ICT freelancer

Alhoewel de gemiddelde hoeveelheid opdrachten in 2015 een stuk hoger ligt dan in de voorgaande jaren heeft de IT-Contracts Flex-index een ongewoon grote daling gehad in augustus. De index, die aangeeft hoeveel ICT opdrachten er in de markt worden uitgezet, daalde naar 71 punten en daarmee is de zomerdip, die in juli al goed zichtbaar was, flink doorgezet. Ter illustratie: in 2014 waren de standen in juli en augustus beide 86 punten.

De gebruikersintensiteit is vrijwel gelijk gebleven. Deze index is opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates en geeft daarmee aan hoeveel moeite er door ICT-ers wordt genomen om een volgende opdracht te vinden. Het feit dat beide indexen laag staan in de zomer geeft aan dat niet alleen de opdrachtgever maar ook de zzp’er zelf op vakantie is.

IT-Contracts Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt in cijfers september 2015


De (licht) positieve ontwikkelingen rondom de economie en het tekort aan specialistische- en hoogopgeleide ICT’ers wat er al geruime tijd is, maakt dat IT-Contracts verwacht dat de index in september een flinke sprong naar boven zal nemen en dat de vraag naar ICT-specialisten in de rest van 2015 net zo hoog, of zelfs nog hoger, zal zijn als in de eerste helft van het jaar.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.