Onzekerheid treft ZZP-ers

Flex-index: Vraag naar freelancers duikelt

Het aantal projectaanvragen voor (freelance) ICT-specialisten blijft dalen. Na de positieve start van het jaar, moest de IT-Contracts Flex-index in april voor de derde maand op rij inleveren. De index, die graadmeter is voor de vraag naar flexibel inzetbare ICT expertise, staat hiermee op het laagste punt sinds mei 2010.

In april 2011 stond de index op 91 punten en de markt bevond zich toen midden in de opgaande trend na de crisisjaren 2008 en 2009. De index is gestart in januari 2008 op 100 punten.

De huidige recessie, de noodzakelijke bezuinigingen en vooral de daarmee gepaard gaande onzekerheid resulteren nu in een zeer terughoudende markt. De slechte kwartaalcijfers van een aantal grote inhurende partijen in Nederland maken dat dit beeld waarschijnlijk voorlopig niet gaat veranderen.

Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt monitor april 2012


De gebruikersintensiteit is in april geƫindigd op 154. Deze index is opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates en geeft aan hoeveel moeite er door ZZP-ers wordt gedaan om aan een nieuwe opdracht te komen. Deze gebruikersintensiteit is al vele maanden stabiel.

Tekort op ICT arbeidsmarkt?
Ondanks de verslechterende ICT arbeidsmarkt blijven organisaties als ICT~Office aan de bel trekken over een toekomstig tekort aan ICT-ers en vaak worden hier vraagtekens bij gezet. Recruiters en opdrachtgevers binnen het IT-Contracts netwerk onderschrijven de voorspellingen echter wel degelijk; zelfs in de huidige markt blijft het voor een aantal vakgebieden lastig om de juiste kandidaat te vinden en de verwachting is dat dit niet zal veranderen en dat de markt op termijn weer zal aantrekken. Slecht in te vullen aanvragen vallen momenteel voornamelijk in de vakgebieden SAP, webdevelopment en technische beheer.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.