Mager eerste halfjaar voor ICT freelancer

Projectmanager verlaagt tarief

Het eerste halfjaar van 2013 zit er alweer op en voor de ICT freelancer is het geen heel goede periode geweest. De IT-Contracts Flex-index schommelt de laatste maanden rond de 80 en dat is iets slechter dan dezelfde periode vorig jaar. Alleen 2009 was slechter met een gemiddelde index van 67 in het eerste half jaar (de index is in januari 2008 gestart op 100 punten) De hoeveelheid ICT opdrachten, waarvan deze index een indicator is, heeft na januari geen grote beweging meer gekend en aangezien de zomervakantie in Nederland inmiddels is begonnen verwachten we de komende twee maanden ook geen spectaculaire stijging meer.

De gebruikersintensiteit is gedaald naar 155 punten en dat is een te verwachtte daling in aanloop naar de zomerperiode. Deze index (opgebouwd uit o.a. de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates) geeft aan hoeveel moeite er door ZZP-ers wordt gedaan om aan een nieuwe opdracht te komen en is nog steeds relatief hoog. Opvallend is wel dat de respons per opdracht (aantal concrete sollicitaties per projectaanvraag) weer is gestegen in juni.

IT-Contracts Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt in cijfers juni 2013


Projectmanager stelt tarief bij naar beneden

De tarieven die ICT ZZP-ers vragen voor hun diensten zijn het afgelopen jaar heel licht gedaald (0,25% over alle vakgebieden). Opvallend is dat de management groep (met name project- en programmamanagers) hun tariefseisen met gemiddeld 3% naar beneden hebben bijgesteld. De concurrentie binnen deze groep is dan ook nog steeds hoog.

Ontwikkelaars en architecten vragen daarentegen zo’n 1% hoger tarief dan een jaar geleden. Dit ligt exact in lijn met hetgeen we hier vorige maand schreven, namelijk dat de freelance ontwikkelaar erg gewild is momenteel en minder last heeft van concurrentie wanneer hij op zoek is naar een nieuwe opdracht.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.