2014 was positief jaar voor freelance ICT’er

Meer opdrachten dan in 2013, ontwikkelaars in trek


Terugblikkend op 2014 zien we een duidelijk verschil tussen het eerste halfjaar en het tweede. Tijdens de eerste helft van 2014 was de vraag naar zzp ICT’ers erg stabiel. De IT-Contracts Flex-index beleefde een gemiddelde van 83 indexpunten en schommelde hier slechts twee punten omheen gedurende de eerste maanden van het jaar. Vanaf juli zien we een stijgende lijn ontstaan. Het gemiddelde van de tweede helft ligt dan ook behoorlijk hoger op 90 indexpunten. Het jaargemiddelde lag met 87 punten een stuk hoger dan in 2013 toen het gemiddelde op 81 punten bleef steken.

De gemiddelde gebruikersintensiteit is in 2014 licht gedaald van 159 naar 153 punten. De gebruikersintensiteit is dus gedaald, maar niet zoveel als verwacht zou kunnen worden door de toename van het aantal ZZP ICT’ers op klus (in plaats van op de bank). Met name de kortere contractsduur en de toename van nieuw gestartte ZZP’ers verklaart dit. Veel contracten worden per maand of hooguit drie maanden aangegaan en dit houdt de freelancer continu actief zoekende naar zijn nieuwe project.
De gebruikersindex is opgebouwd uit onder andere hoeveelheid sollicitaties en CV updates en geeft aan hoeveel moeite ICT-ers doen om aan een nieuwe opdracht te komen. Beide indexen zijn in januari 2008 gestart op 100 punten.

IT-Contracts Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt in cijfers januari 2015


Vraag en aanbod
De vraag naar freelance ICT specialisten lag in 2014 beduidend hoger dan in 2013. Met name de echte technische ICT’ers waren in trek. Veelgevraagd waren software ontwikkelaars; PHP, IOS / Android of Python, Java en .net ontwikkelaars. Nauwelijks beschikbaar waren netwerk- en storage techneuten. Ook voor de projectmanagers was er goed nieuws. Na nauwelijks vraag en ruime beschikbaarheid in 2013, is het aantal opdrachten voor management en consultancy specialisten sterk toegenomen. Vooral scrummasters zijn momenteel gewild.

Nauwelijks tariefsontwikkeling
Aan de jarenlange daling van de tarieven (vanaf 2009) is in 2014 een einde gekomen. Bij de meeste vakgebieden was er geen enkele beweging in de tarieven zichtbaar. Er is wel een lichte stijging van zo’n 4% te zien onder de projectmanagers. Software ontwikkelaars zijn ook nog steeds in trek, ook binnen dit vakgebied zijn de tarieven in 2014 licht gestegen met zo’n 3%.

Stijging aantal ZZP ICT’ers
In 2014 zijn er volgens de Kamer van Koophandel 50.000 mensen gestart als ZZP’er. In 2014 werkten er in totaal 50.431 mensen als ZZP’er binnen de categorie “ICT en media”. Het aantal faillissementen van ZZP ICT’ers daalde met 49% afgelopen jaar. Dit is bij IT-Contracts ook duidelijk zichtbaar. De voornaamste reden van het handjevol opzeggers was pensioen of overlijden. Steeds meer ICT’ers maken dus een start als ZZP’er. Hopelijk zet de stijgende lijn van het tweede deel van 2014 zich dus in 2015 door.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.