Stijging in vraag naar ZZP ICT’ers


In september heeft de vraag naar ZZP ICT’ers een flinke sprong omhoog gemaakt. De graadmeter voor de interim ICT’arbeidsmarkt staat op 91 index-punten. Na drie fluctuerende kwartalen staat het jaargemiddelde voorlopig op 88 punten. De vakantieperiodes zijn dit jaar van ongekende invloed op het aantal aanvragen naar tijdelijke ICT’expertise. Met name de vraag naar helpdeskmedewerkers steeg vorige maand.

De gebruikersintensiteit is in september weer wat gestegen naar 140 index-punten. Deze index is opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates en geeft daarmee aan hoeveel moeite er door ICT-ers wordt genomen om een volgende opdracht te vinden. Na de vakantieperiode is de ICT zzp’er weer wat actiever op zoek naar een volgend project.

IT-Contracts Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt in cijfers oktober 2015


De afgelopen drie maanden was de vraag het grootst naar specialisten op het gebied van Java, test, .net, management, consultancy en beheer. Vooral Javanen waren erg moeilijk te vinden. De gemiddelde projectduur is licht gestegen net als het aandeel parttime rollen.

IT-Contracts had verwacht dat september de start van een heuse eindejaarssprint zou zijn, maar daar is met 91 index-punten nog niet echt sprake van. Toch blijft de verwachting dat de vraag naar interim IT’professionals het laatste kwartaal hoger zal zijn dan de rest van het jaar.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.