Markt voor zzp’ers blijft stabiel

Iets meer opdrachten in februari dan vorig jaar

De IT-Contracts Flex-index, graadmeter voor de hoeveelheid opdrachten voor zelfstandig ICT-specialisten, is in februari geëindigd op 81 punten. De index staat nog steeds op een relatief laag niveau maar februari was wel iets beter dan in 2013 toen de index op 78 punten stond. De index is begonnen in januari 2008, ruim voor de start van de financiële crisis, op 100 punten.

De gebruikersintensiteit staat momenteel op 148 en dat is een daling van 15 punten. Februari kent traditioneel een dip in de gebruikersintensiteit doordat er minder werkdagen in de maand zitten en de voorjaarsvakantie (deels) in deze maand valt. Deze index is opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates en ook deze is in 2008 gestart op 100 punten.

IT-Contracts Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt in cijfers maart 2014


Koffiedik
In 2013 is de werkloosheid onder ICT-ers opgelopen tot ruim 15.000. Ook voor zzp’ers was 2013 niet heel erg goed met het laagste aantal opdrachten sinds 2009 (2009 was overigens verreweg het slechtste jaar in de 6 jaar dat we de Flex-index bijhouden). Wat de rest van 2014 ons zal brengen is erg lastig te voorspellen. De Flex-index is weliswaar voorzichtig positief gestart en het CPB is deze week met behoorlijk goede vooruitzichten voor de Nederlandse economie gekomen maar toch zal het waarschijnlijk nog wel even duren voordat onze index een echte trendbreuk (omhoog!) zal laten zien.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.