Flex-index november 2010: Index boven niveau begin 2008

November was wederom een positieve maand voor freelance ICT-ers in Nederland. De vraag naar de inzet van zelfstandige IT'specialisten steeg voor de vierde maand op rij en de IT-Contracts Flex-index steeg fors naar 106 indexpunten (januari 2008 = 100 punten). De indicator voor de interim ICT markt staat daarmee voor het eerste sinds september 2008 weer boven de 100 punten. De eerste gevolgen van de Kredietcrisis werden overigens in april 2008 zichtbaar toen er een abrupt einde aan de sterk stijgende vraag naar interim automatiseerders kwam.

De gebruikersintensiteit, die is opgebouwd uit onder andere opgebouwd gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates, is afgelopen maand gelijk gebleven. Deze index maakt duidelijk hoeveel moeite ZZP-ers zich getroosten een nieuwe opdracht te vinden. De relatief hoge waarde van deze index geeft aan dat er nog steeds vrij intensief naar nieuwe opdrachten wordt gezocht door ZZP’ers. De hoeveelheid bekeken pagina’s per bezoeker is iets teruggelopen terwijl de hoeveelheid gerichte sollicitaties per project vrijwel gelijk blijft. Sinds februari is de index langzaam dalend wat verklaard kan worden uit het feit dat steeds meer ZZP'ers aan de slag zijn.

Freelance en ZZP- ICT markt monitor november 2010


Op een aantal gebieden is het momenteel al weer zeer moeilijk om goede ICT specialisten te vinden. Dit geldt met name voor Java, Oracle, en SAP-specialisten. De vraag overtreft op deze gebieden het aanbod getuige de relatief lage respons die deze aanvragen opleveren. Op IT-Contracts genereerden aanvragen op het gebied van projectmanagers en test consultants juist wel veel respons.

Er lijkt momenteel maar áán segment te zijn waarin de vraag naar flexibele ICT-interimmers achterblijft en dat is de overheid. Het zijn dan ook met name bureaus die zich op dit specifieke segment richten die nog niet profiteren van de aantrekkende markt en geen positieve vooruitblik op 2011 hebben. Door de bank genomen verwachten de meeste recruiters 2010 neutraal tot positief af te kunnen sluiten en zien 2011 met redelijk vertrouwen tegemoet. Belangrijkste zorgenkindje blijven de lage tarieven en marges.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.

Share: Tweet this! Share this on Linkedin Tip dit op je Hyves Share this on Facebook   

Via de mail op de hoogte blijven van deze index? Mail dan naar info@IT-Contracts.nl met als onderwerp "Flex-index".

Flex-index oktober 2010
Flex-index september 2010
Flex-index augustus 2010
Flex-index juli 2010
Flex-index juni 2010
Flex-index mei 2010
Flex-index april 2010
Flex-index maart 2010
Flex-index februari 2010
Flex-index januari 2010
Flex-index jaaroverzicht 2009
Flex-index november 2009
Flex-index oktober 2009
Flex-index september 2009
Flex-index kwartaaloverzicht Q3 2009
Flex-index augustus 2009
Flex-index juli 2009
Flex-index 1e halfjaar 2009
Flex-index jaaroverzicht 2008