Flex-index augustus: Toch nog zomerdip na positieve maand juli

De vraag naar tijdelijke ICT expertise is in augustus flink gedaald. Dit in sterke tegenstelling tot de bijzonder drukke maand juli waarin er zeer veel ICT opdrachten werden uitgezet. De IT-Contracts Flex-index, marktmonitor voor de ZZP-markt, is geƫindigd op 95 punten en daarmee tekent de zomer zich alsnog af in de cijfers. De buiteling van de index van maar liefst 14 punten ten opzichte van juli is fors te noemen maar ten opzichte van het jaargemiddelde valt het mee, de trend voor 2011 is vooralsnog vrij vlak te noemen.

De gebruikersintensiteit is in augustus wel weer een beetje gestegen. Het lijkt er op dat de vakantieperiode van de gemiddelde ICT specialist dit jaar vroeg gevierd is. De index voor gebruikersintensiteit is opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates en geeft daarmee aan hoeveel moeite er wordt gedaan door ZZP-ers om aan een nieuwe opdracht te komen. Juist nu veel ZZP-ers weer actief aan de slag gaan (of willen) is sprake van een relatieve stilte in het projectenaanbod. Voor opdrachtgevers betekent dit veel keuze uit beschikbare kandidaten.

Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt monitor augustus 2011


Verschuiving in specialisaties

Sinds het begin van 20011 is er een opvallende verschuiving waar te nemen op het gebied van specialisaties van naar projecten zoekende kandidaten. Begin van het jaar waren relatief veel beheerders op zoek naar een nieuw interim project op IT-Contracts, maar hun aandeel is al maanden gestaag dalende. Dit geldt niet alleen voor applicatie- en databasebeheerders, maar elke type beheerders. De groepen ICT advies en Consultancy nemen daarentegen juist toe in grootte.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.