Toename aantal opdrachten

Index op hoogste stand in 14 maanden

Het gaat langzaam wat beter in de markt voor freelance ICT-specialisten. De IT-Contracts Flex-index is in maart gestegen naar 84 punten. Hiermee staat de index op het hoogste punt in 14 maanden. De stijging van drie punten ten opzichte van februari is echter niet schokkend groot en evenmin ongewoon; de maand maart is traditioneel een goede maand voor het opdrachtenaanbod in de ICT. De grootste vraag is momenteel naar business analisten en ontwikkelaars.

De gebruikersintensiteit is in maart fors gestegen en wel naar 165 punten. Deze index is opgebouwd uit de hoeveelheid gerichte zoekopdrachten, reacties op aanvragen en CV-updates en geeft aan hoeveel moeite er door ZZP-ers wordt gedaan om aan een nieuwe opdracht te komen. Deze index geeft aan dat er nog steeds relatief veel beschikbare kandidaten zijn. Vooral bij management-, functioneel beheer- en consultancy opdrachten is er erg veel onderlinge concurrentie tussen kandidaten die reageren op opdrachten. Software ontwikkelaars hebben het makkelijker, op ontwikkelopdrachten wordt maar weinig gereageerd en opdrachtgevers die op zoek zijn naar ontwikkelaars hebben daardoor momenteel veel moeite om de juiste specialist te vinden.

IT-Contracts Flex-Index, freelance en ZZP- ICT markt in cijfers april 2014


Tariefsontwikkelingen
Op het gebied van tarieven is er de afgelopen 12 maanden niet veel veranderd. Het gemiddelde tarief wat de zzp’er vraag voor zijn of haar diensten is gedaald met 0,2%. Als we het bekijken per functiegroep dan is alleen de groep architectuur en design er op vooruit gegaan met een stijging van 0,3%. De hardste klappen vallen nog steeds in de management groep met een daling van ruim een half procent. Dat laatste is natuurlijk een direct gevolg van de concurrentie in deze functiegroep zoals we hierboven al schreven. Pas als het opdrachtenaanbod flink verder gaat stijgen zullen we de tarieven, die al sinds 2009 dalend zijn, weer zien stijgen.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.