Loondienst of ZZP’en?



Vaak krijgen wij bij IT-Contracts de vraag "moet ik ZZP’er worden of in loondienst blijven?"

Veel ICT’ers in loondienst overwegen om te gaan freelancen. Je eigen baas zijn, heeft vele voordelen. Denk aan flexibiliteit qua werktijden, je eigen projecten kunnen uitkiezen, je eigen carrière vormgeven en de (potentieel) hogere beloning.

Niet voor iedereen is de stap naar zelfstandig ondernemerschap echter een slimme. Zeker niet als je motief puur financieel is. Uiteraard spelen je uurtarief en de (potentiële) omzet een grote rol, maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden.

Facturatie

Voor je gewerkte uren of afgeronde projecten dien je je opdrachtgever te factureren. Je moet zelf je facturen opstellen en ervoor zorgen dat je daadwerkelijk betaald wordt. Debiteurenbeheer kan veel tijd en energie kosten. Naast uitgaande facturen heb je ook te maken met inkomende facturen. Beide moeten goed geadministreerd worden om als basis van je boekhouding te kunnen dienen.

Boekhouding en belastingaangifte

Als zzp’er / freelancer ben je verantwoordelijk voor een deugdelijke boekhouding en dien je periodiek (afhankelijk van de hoogte van je omzet per kwartaal of maandelijks) BTW aangifte te doen. Uiteraard kun je dit uitbesteden, maar hier hangt een prijskaartje aan. Overigens leert de ervaring wel dat een goede accountant / boekhouder zijn eigen kosten makkelijk terugverdient voor je. Daarnaast is een correcte boekhouding een must wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek wilt aanvragen.

Improductieve uren

Als ZZP’er word je – behalve als je op projectbasis werkt - alleen betaald voor je gewerkte uren. Dit betekent dat je al je improductieve uren geen inkomsten genereert. Uren voor acquisitie, opleiding, netwerken of tandartsbezoek bijvoorbeeld. Maar denk ook eens aan ongewilde bankzituren. Je wil wel werken, maar hebt geen opdrachtgever. Dan kun je niet factureren.

Ziekte

De gemiddelde Nederlandse werknemer is 4% van de werkdagen ziek. Deze dagen krijg je als werknemer gewoon doorbetaald. Als zelfstandig ondernemer draai je zelf voor deze kosten op. Een niet gewerkt uur kun je niet factureren.

Betaald verlof

Als werknemer heb je bij verschillende gebeurtenissen recht op betaald verlof. Bruiloften, verhuizingen, begrafenissen komen allemaal voor eigen rekening van een ZZP’er.

Zwangerschapsverlof

Tegenover 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof staat als ZZP’er een UWV uitkering ter hoogte van het minimumloon gedurende 16 weken. Inkomstenderving door gemiste werkuren is geheel voor eigen rekening. Voor 2008 bestond deze uitkering overigens nog geheel niet

Vakantie

Een werknemer ontvangt in mei 8% vakantiegeld. Daarnaast krijg je 20 vrije doorbetaalde dagen per jaar. Als ZZP’er bepaal je zelf hoeveel dagen je vrij neemt, maar ook hier geldt weer “niet gewerkt, is niet betaald”.

Eindejaarsbonus

Hoewel het geen verplichting is, ontvangen veel werknemers een bonus aan het einde van het jaar. Vaak een volle extra maand loon, de 13e maand.

Feestdagen

Werknemers hebben 8 betaalde feestdagen vrij per jaar. Als ZZP’er dien je deze dagen in je uurtarief te verwerken. Je kunt op deze dagen natuurlijk ook doorwerken (mits je opdrachtgever hier de mogelijkheid toe biedt) of je administratie doen.

Extraatjes

Werknemers ontvangen allerlei extraatjes van hun werkgever. Denk aan een kerstpakket, bedrijfsuitjes etc.

Kantoorbenodigdheden

Een werkgever verzorgt een werkplek voor zijn medewerkers. Deze dien je als ZZP’er zelf te verzorgen. Zelfs als je je werkzaamheden bij een opdrachtgever op locatie vervult, zul je ook nog een plek moeten hebben waar je bijvoorbeeld je administratie verwerkt. Hiervoor heb je toch minimaal een bureau, telefoon, computer etc nodig. Overigens zijn deze kosten wel allemaal fiscaal aftrekbaar.

Opleiding

Een werkgever stelt vaak een opleidingspotje ter beschikking aan zijn werknemers. Een ZZP’er is zelf verantwoordelijk voor zijn ontwikkeling. Dit betekent naast een factuur van opleidingsinstituut vooral ook improductieve uren. Hier liggen overigens wel kansen voor zzp’ers: wanneer je je eigen opleidingsplan kan trekken dan ben je ook in staat om altijd actuele kennis te verwerven voor het type opdracht dat jij graag wil terwijl werkgevers (zeker in crisistijden) vaak terughoudend zijn met hun opleidingsbudgetten.

Pensioen

Samen betalen werkgever en –nemer ongeveer 13% van het bruto salaris aan pensioenkosten. Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor je oudedagsvoorziening. In 2015 kun je dit fiscaal voordelig doen tot een percentage van 9,8% van je winst met een maximum van EUR 8.631. Als ZZP’er profiteer je dus minder van fiscaal voordelen en uiteraard dien je de kosten mee te nemen in je uurtarief.

Verzekeringen

Nederland is verzekeringsland. Voor werknemers zijn allerlei verzekeringen geregeld die je als freelancer zelf moet bekostigen. Sommige zijn verplicht en sommige zijn optioneel maar als je een eerlijk vergelijk met werknemerschap wil maken moet je deze meenemen in je berekeningen.

Collega's

Wellicht de meest softe factor in deze opsomming, maar zeker niet te onderschatten. In loondienst voor een werkgever zul je collega's hebben. Met de één zul je beter kunnen opschieten dan met de ander, maar samen vormen jullie een team werkend aan een gezamenlijk doel. Als ZZP'er werk je veel autonomer. Zelfs als je deel uitmaakt van het team van je opdrachtgever blijf je vaak toch 'de externe'.

Al deze punten zou je in je keuze voor loondienst versus zelfstandig ondernemerschap moeten meewegen. De financiële gevolgen van bovenstaande punten hebben we in vijf grote opslagposten samengevoegd zodat je op een solide basis je freelance uurtarief kunt berekenen.

Wat was voor jou de reden om ZZP'er te worden of juist in loondienst te blijven?

Geplaatst op: 18-08-2015