Maaltijdbezorgers Deliveroo waren geen ZZP'ers


Zijn de bezorgers van Deliveroo ZZP'ers of werknemers? Om die vraag draait de Deliveroo-zaak. Afgelopen vrijdag heeft de Hoge Raad uiteindelijk een oordeel geveld. Dat oordeel luidde dat de bezorgers van Deliveroo geen zzp'ers waren.

Het bezorgwerk behoorde tot de kernactiviteiten van Deliveroo, wat wijst op een gezagsverhouding. Ook had Deliveroo de mogelijkheid tot controle van het werk. Via het 'Frank-systeem' zijn namelijk zowel het restaurant waar de maaltijd moet worden opgehaald als de klant naar wie de maaltijd gaat ervan op de hoogte waar de bezorger zich bevindt. De vrijheid om wel of niet te werken en de vervangingsmogelijkheid zijn niet onverenigbaar met het bestaan van een arbeidsovereenkomst. Ook zijn er onvoldoende aanwijzingen dat de bezorgers werkzaam waren als zelfstandig ondernemer.

In 2018 daagde vakbond FNV de maaltijdbezorgdienst voor de rechter omdat de werknemers voortaan hun werk uitsluitend als ZZP'ers mochten voortzetten. Eerder gaf de Amsterdamse rechtbank en het hof de vakbond al gelijk.

De zaak werd twee keer eerder 'aangehouden'. De uitspraak zou eigenlijk op 23 december 2022 komen, maar dat werd februari en nu uiteindelijk 24 maart jl.

Jurisprudentie

Wat maakt dat je voor de wet een zzp'er bent en wanneer ben je schijnzelfstandige en hoor je dus in loondienst te zijn? Met de uitspraak van de Hoge Raad iets meer duidelijk geworden en dit oordeel zal zeker als jurisprudentie voor volgende zaken gelden en belangrijker nog: voor de nieuwe regelgeving die voor de 1.2 miljoen zzp'ers in Nederland ontwikkeld wordt, met name op het gebied van het gezagscriterium.