Kabinet stelt 10 oplossingen voor onduidelijkheid wet DBA voor


De opgeschorte wet DBA blijft voor veel onrust zorgen onder zzp'ers en opdrachtgevers. De berichtgeving van verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes nemen vooralsnog deze onrust niet weg.

Om deze impasse te doorbreken hebben ambtenaren van vier betrokken ministeries deze week tien oplossingen bedacht waarmee de onzekerheid rondom zaken als gezagsverhouding, vervanging en urencriterium mogelijk kunnen worden weggenomen. Het nog te vormen kabinet kan hier direct mee aan de slag. Het volledige rapport kun je hier vinden.
IB-ondernemerscheck

Wij worden niet heel enthousiast van deze oplossingen. Ze focussen (net als de wet DBA of de VAR) op de controle of een zzp'er een ondernemer is of niet en dat is fundamenteel de verkeerde invalshoek.

Iedereen die kiest voor zelfstandig ondernemerschap kiest daarmee voor de (potentiële) beloning, de verantwoordelijkheden én de risico's die het ondernemerschap met zich meebrengen. Zodra iemand deze keuze heeft gemaakt geldt voor hem of haar de wetgeving en het belastingregime die gelden voor ondernemers, ongeacht of hij/zij wel of geen personeel heeft.
Het is in Nederland bijzonder eenvoudig om ondernemer te worden en het is fiscaal erg interessant om iemand in te huren, zeker bij lager betaalde functies. Het "verkapte dienstverband" wat hier volgens staatssecretaris Wiebes door kan ontstaan is echter een zaak die bij de opdrachtgever moet worden aangepakt en niet bij de opdrachtnemer!

Zoals Prof.mr.dr. A.R. Houweling in zijn position paper stelt, zou er een Staatscommissie Modernisering Arbeidsrecht aangewezen moeten worden.
"Instrumenteel het ‘DBA-probleem’ oplossen, zal enkel leiden tot een tijdelijk snelverbandje, met op de lange termijn nog steeds stinkende wonden. Een fundamentele doordenking van het arbeidsrecht, waarmee we een voor de komende decennia duurzame, rechtvaardige en juridisch houdbare regeling kunnen vormgeven, zal essentieel zijn voor (het functioneren van) de arbeidsmarkt van de toekomst. En die toekomst manifesteert zich in volle vaart."

Op de korte termijn zou oplossing I uit het rapport, het afgeven van een ondernemersverklaring, het dichtst in de buurt komen van een werkbare oplossing. Verklaar vanuit de overheid dat een ondernemer écht ondernemer is en vrijwaar daarmee ondernemer en opdrachtgever van naheffingen, boetes etc. De vraag is echter hoe men tot een dergelijke verklaring wil komen, als dit ook weer gewogen gaat worden op basis van gezagsverhouding, vervanging en loon dan schieten we er niets mee op.

Gepubliceerd op: 24-5-2017