Kun jij na 1 mei 2016 als ZZP’er blijven werken?


1 mei 2016 nadert met rasse schreden. Wat betekent dit voor jou als ZZP’er?

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) brengt veel onrust en onzekerheid met zich mee. Opdrachtgevers waren tot nu toe zo goed als gevrijwaard voor alle risico’s op naheffingen. Na 1 mei gaat dit veranderen. Om de risico’s te minimaliseren zal je opdrachtgever (of dit nu een eindklant of een tussenpersoon is) maatregelen gaan nemen en ook van jou actie verwachten.
IB-ondernemerscheck

De meeste opdrachtgevers zijn bezig een eigen modelovereenkomst op te stellen om het beste bij hun werkwijze aan te sluiten. Op zich prima om volgens een dergelijke overeenkomst te werken, zolang deze is goedgekeurd door de Belastingdienst. Als hun (model)overeenkomst de risico’s voor hun beperkt, doet hij dat ook voor jou.

Vanaf 1 mei geldt een transitiejaar waarin alle partijen de mogelijkheid krijgen zich de nieuwe werkwijze eigen te maken. Vanaf dit moment zullen opdrachtgevers je gaan betrekken bij de veranderingen. Ten eerste uiteraard het tekenen van een nieuwe (model)overeenkomst. Je oude VAR lag immers ten grondslag aan je huidige overeenkomst met je opdrachtgever en deze VAR is niet meer geldig.

Verder willen zij van jou ondersteuning bij het bewijsvermoeden dat jij een IB-ondernemer bent. Dit houdt o.a. in:
  • Aanleveren KvK en BTW-nummer
  • Aanleveren uitkomst IB-ondernemerscheck en bewijsstukken ter ondersteuning van je gegeven antwoorden.
  • Een soort gedragsverklaring van "goed ZZP-schap" waarin jij aangeeft hoe jij je als ondernemer gedraagt in relatie tot je opdrachtgever.

De grootste verandering zul je zien als je langdurig bij één klant aan de slag bent. De belastingdienst zegt letterlijk:
"Werk jij langdurig voor één opdrachtgever? Dan kun je nog steeds ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Maar: behaal je meerdere jaren (vrijwel) je hele jaaromzet bij dezelfde opdrachtgever? Dan ziet de Belastingdienst je niet als ondernemer."

Wil je opdrachtgever het risico op naheffingen uitsluiten - indien jij langdurig voor hem werkt - dan zal hij je tijdens het transitiejaar waarschijnlijk één van de volgende vier opties aanbieden:
  1. stoppen met jou bemiddelen bij deze klant
  2. payrolling
  3. in dienst treden voor de duur van het project
  4. constructie à la Uniforce of ZZP Vooruit. (De huidige overeenkomst met de Belastingdienst loopt op 31-12-2016 af)

Werk je rechtstreeks voor je klant en weet deze niet hoe te handelen binnen de wet DBA? Je kunt een standaard modelovereenkomst downloaden, zoals deze waarin het ontbreken van gezag en vrije vervanging duidelijk verwoord staat. Je opdrachtgever moet verder natuurlijk jouw identiteit vastleggen en een kopie van je ID-bewijs bewaren. Zorg er vervolgens voor dat jullie beiden een goede administratie bijhouden. Daarnaast help jij jouw klant te bewijzen dat jij een IB-ondernemer bent.

Gepubliceerd op: 20-04-2016