Linktaks nog te stoppen na akkoord van Europese commissie?


Op 13 februari 2019 is de Europese Commissie akkoord gegaan met de hervorming van het auteursrecht inclusief artikel 11 en 13; beter bekend als de linktaks en uploadfilter. Implementatie lijkt slechts nog een formaliteit maar niets is definitief tot het daadwerkelijk wetgeving is geworden.

Artikel 11

Artikel 11 laat tech giganten zoals Google en Facebook betalen voor het gebruiken van het werk van artiesten en journalisten. Zij moeten de rechten kopen om te linken naar nieuwsbronnen (de “linktaks”). Uitgevers bepalen wie mag linken naar hun inhoud. Google waarschuwt op basis van eigen experimenten voor een daling van 45% van bezoekers aan nieuwssites en roept op “to find a solution that promotes rather than limits the creative economy.”

Artikel 13

Artikel 13 stelt dat platformen (zoals Facebook en Youtube) vooraf moeten onderzoeken of content geen inbreuk op auteursrechten maakt. Nu wordt content achteraf verwijderd als dit onrechtmatig geupload blijkt te zijn. Tegenstanders vrezen dat er strikte filters gaan komen die ten onrechte bepaalde content weigeren terwijl de grote concerns het geld hebben om hier goede technische oplossingen voor te bedenken en dat dit dus ten koste van de kleinere platforms gaat.

Implementatie slechts formaliteit?

De lidstaten van de Raad van Europese Unie en het Europarlement moeten hun goedkeuring nog geven alvorens artikel 11 en 13 Europese wetgeving worden en daarmee nationale wetgeving van alle lidstaten.

De wetgeving kan nog gestopt worden

Indien bij de stemming in de Raad 13 lidstaten óf een vertegenwoordiging van 35% van de totale Europese bevolking tégen stemt, komt er een serieuze kink in de kabel. Bij de vorige stemming was 27% tegen. Daarna zijn er aanpassingen aan het wetsvoorstel gedaan, dus deze weg is niet zo kansrijk.

De stemming in het Parlement lijkt kansrijker. Hier kan besloten worden de wetgeving geheel te stoppen, aanpassingen te vereisen, of uit stellen tot na de Europese verkiezingen in mei.

Dan moet het wetsvoorstel wel onderwerp in de campagnes worden. Dit doe je door leden van het Europese Parlement te contacteren (check hier hoe zij gestemd hebben en hoe je ze bereikt) of in ieder geval de grootschalige petitie te tekenen om uiting aan je onvrede te geven.

Gepubliceerd op: 14-2-2019