Europese verkiezingen negeert zzp'er

Op 23 mei aanstaande zijn er Europese Parlementsverkiezingen. Een verkiezing die niet tot de verbeelding spreekt, maar wel degelijk belangrijk is. De verkiezingsprogramma’s van de Nederlandse partijen zijn echter weinig spraakzaam over het thema zzp-schap.

De besluiten die door het Europese Parlement genomen worden hebben invloed op ons dagelijks leven. De lidstaten dienen immers het beleid op nationaal niveau uit te voeren. Denk maar eens aan de AVG, de linktaks en de inmenging op de ontwikkeling van de wet DBA.

In Nederland zijn steeds meer zzp’er. In 2018 maar liefst 12,2% van alle werkenden. Er waren namelijk bijna 1,1 miljoen werkenden met een “hoofdbaan” als zzp'er. In Europa is gemiddeld is 1 op de 10 werkenden tussen de 15 en 75 jaar werkzaam als zzp’er.

aandeel ZZP'ers in Europa
Niet alleen binnen Nederland wordt nagedacht hoe met dit grote aandeel zelfstandigen en de gevolgen hiervan op bijvoorbeeld pensioenstelsels moet worden omgegaan, ook in andere landen speelt dit. Desondanks is zzp’schap geen thema in de verkiezingsprogramma’s.

Check voor de verschillende visies op ZZP’ers de individuele websites van de politieke partijen;
Er zijn acht Europese fracties en bij de Europese verkiezingen breng je je stem uit op een nationale politieke partij. Deze partijen maken deel uit van 1 van de 8 fracties. Ons land wordt vertegenwoordigd door 26 Nederlandse Europarlementariers.

De Stemwijzer helpt je een keuze te maken op basis van 30 (niet-zzp gerelateerde) stellingen.  

Gepubliceerd op: 15-5-2019