Pensioenfonds ZZP’ers 1 januari van startpensioen Het vrijwillige pensioenfonds voor ZZP’ers waar we al eerder over schreven, gaat definitief van start per 1 januari 2015. APG wordt de aanbieder van het fonds. Het vrijwillige belegginsfonds is een initiatief van Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw, Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen. Binnen dit fonds kunnen ZZP’ers belastingvrij sparen net zoals werknemers in vaste dienst.

Nu de details van het nieuw te starten pensioenfonds duidelijker worden, lijkt er een goed product op de markt te gaan komen. Dit neemt echter niet weg dat wij nog steeds liever de mogelijkheid zouden hebben voor ZZP’ers om fiscaal aantrekkelijk én in eigen beheer een pensioen op te bouwen door te sparen en/of beleggen.

Een korte typering van het nieuwe pensioenfonds:

Kosten
Jaarlijks zullen zij 35 Euro aan administratiekosten rekenen en aan beleggingskosten 0,35% van het belegde vermogen.

Uitkering
Het opgebouwde vermogen wordt naar keuze tussen je 60 en 70e uitgekeerd. Gedurende een periode van 10, 15 of 20 jaar. Je kunt alleen aanspraak maken op je eigen inleg en rendement. Dit in tegenstelling tot een echt collectief pensioen. Bij overlijden wordt uitgekeerd aan de nabestaanden.

Flexibel
Deelnemers aan het fonds kunnen zelf beslissen hoeveel zij maandelijks inleggen. En ook maanden overslaan behoort tot de mogelijkheden. Net zo flexibel als het inkomen van freelancers.

Alternatief voor arbeidsongeschiktheid?
Het doel van het fonds is uiteraard een pensioen opbouwen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om het opgebouwde vermogen in geval van arbeidsongeschiktheid te gebruiken. Hiermee kan het voor sommigen een interessant alternatief voor een normale arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn. Dit geldt met name voor ‘voorspelbare’ arbeidsongeschiktheid zoals in de bouw. Voor ZZP ICT-ers zal dit een minder aantrekkelijk voordeel zijn.

Rendement
Over het verwachte rendement worden geen uitspraken gedaan. Wel dat het rendement zo’n twee tot drie keer hoger zal zijn vergeleken met sparen. Hoe de vergelijking uitpakt met andere beleggingsproducten blijft de vraag.


Conclusie
Al met al lijkt dit dus een prima alternatief te zijn voor de dure opties die er tot nu toe waren zoals banksparen en lijfrentes. Jammer dat CNV nu al weer oproept tot een verplichting. Wij vinden dat de eerste Z in ZZP daadwerkelijk voor zelfstandigheid staat en dat die ongetwijfeld goedbedoelde betutteling nu maar eens voorbij moet zijn. Wij pleiten ervoor ZZP’ers de mogelijkheid te geven fiscaal aantrekkelijk te sparen voor het pensioen maar dan met volledig vrije keuze voor de manier waarop dit vormgeven wordt.


Geplaatst op: 20-06-2014
IT-Contracts.nl
Mionne Bolleurs