Vrijwillig pensioen voor zzp’ers


pensioen Er komt een vrijwillig collectief pensioen voor ZZP'ers. Met deze regeling pogen diverse belangenorganisaties (ZZP-Nederland, PZO, FNV-Zelfstandigen, FNV-Zelfstandigen Bouw en Vereniging ZZP) een oplossing te vinden voor de grote inkomensval waar veel ZZP’ers zich bij pensionering momenteel mee geconfronteerd zien. Uit onderzoek blijkt dat nu ongeveer een kwart van de zelfstandigen bij pensionering geconfronteerd wordt met een inkomensval van meer dan 50% van het bruto jaarinkomen!

Het nieuwe vrijwillige collectieve pensioen in het kort

  • Het betreft een vrijwillige regeling. Dit houdt in dat elke ZZP’er de keuze heeft er wel of geen gebruik van te maken. Deze keuze kun je ieder jaar opnieuw maken.
  • Je kunt vrijwillig in en uit de regeling stappen. Je kunt zelf bepalen hoeveel je inlegt. Draai je een goed jaar, dan kun je een groot deel van je jaaromzet inleggen en in een mager jaar minder of zelf geheel niets.
  • In tegenstelling tot een pensioen dat je via een werkgever afsluit, staat de uitkeringsduur van te voren vast. Je spreekt zelf een bepaalde uitkeringsduur af, namelijk 10, 15 of 20 jaar. Het geld dat je inlegt wordt belegd en de uitkering is dus afhankelijk van de beleggingsresultaten. “Er geldt een collectief beleggingsrisicoprofiel, dat is gedifferentieerd naar leeftijdscohorten, waarin ook de uitkeringsperiode een eigen collectief beleggingsrisicoprofiel kent. Ieder leeftijdscohort kent zijn eigen collectief beleggingsrisicoprofiel met een daarbij behorende collectieve beleggingsmix.”
  • In vergelijking met een spaarrekening levert beleggen (over het algemeen) meer op. In vergelijking met een lijfrentepolis levert de nieuwe regeling meer zekerheid op.
  • Het streven is dat een beleggingsinstelling zonder winstoogmerk de pensioeninleggen collectief gaat beheren en beheren.


Lees de volledige "Pensioenspaarregeling ZZP 2013".Geplaatst op: 06-02-2014