Gevolgen prinsjesdag 2013 voor ZZP'ers

ZZP’ers extra geraakt


Troonrede 2013

Koning Willem-Alexander heeft op de derde dinsdag in september dit jaar uitgesproken dat Nederland sinds vijf jaar kampt met de economische crisis en dat de gevolgen steeds voelbaarder worden. Zoals verwacht, worden ZZP’ers hierin niet bepaald ontzien. De belangrijkste zaken op een rijtje:

Beperking zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek zal gelukkig niet geheel verdwijnen. De aantasting van de zelfstandigenaftrek zal minder ingrijpend zijn dan eerder werd aangekondigd. In plaats van 500 miljoen zal 300 miljoen bezuinigd worden op de zelfstandigen- en startersaftrek.
De bezuiniging was vooral een wens van PvdA omdat ze het oneerlijk vinden dat werknemers in loondienst meer belasting betalen dan ZZP’ers die vergelijkbaar werk doen. Hiermee uiteraard volledig voorbijgaand aan de noodzaak van een AOV verzekering, investeringen, opleidingskosten,…, en het gebrek aan enig vangnet bij het niet kunnen maken van facturabele uren.

Stimulering van investeringen

“Om de toegang tot kredieten te vergroten, maakt de regering in 2013 125 miljoen euro vrij. Daarmee kan het midden- en kleinbedrijf investeren in nieuwe activiteiten. Ondernemers hebben daarnaast de mogelijkheid om investeringen versneld fiscaal af te schrijven. “

ZZP'er niet op waarde geschat

Dat een groot en groeiend deel van de beroepsbevolking geen traditionele arbeidsverhouding heeft maar geheel op eigen kracht een bijdrage levert aan de Nederlandse economie, wordt door het huidige kabinet naar onze mening nog steeds niet op waarde geschat. Ik vind het prachtig dat de regering 600 miljoen euro beschikbaar stelt om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden en te krijgen, maar hoe zit het dan met het stimuleren van ondernemerschap? ZZP’ers leveren wel degelijk een aanzienlijke bijdrage aan onze economie!

Ik roep graag iedereen op om deze petitie ter behoud van de zelfstandigenaftrek te tekenen. Al was het maar om het signaal af te geven dat ZZP'ers graag op waarde geschat worden.


Geplaatst op: 21-9-2013
Auteur: Ron Looijen, IT-Contracts.nl

foto:ANP/frank van Beek