De gevolgen van Brexit

Flinke daling investeringen


Niet alleen de tech business in het Verenigd Konikrijk wordt getroffen door de Brexit. Ook in Nederland zullen wij de gevolgen merken, volgens onderzoeksbureaus Gartner en Forrester.

Dit is niet alleen een gevolg van de onzekerheid, maar ook van de koers van het Britse Pond. Het Britse pond heeft een 30-jaars dieptepunt bereikt na de Brexit. Dit betekent hogere prijzen voor IT-uitgaven vanuit het vasteland. Het sentiment zorgt voor een extra strakke hand op de knip qua investeringen, in ieder geval de komende zes maanden. Daarnaast speelt de onzekerheid over nieuwe wetten een grote rol, bijvoorbeeld op het gebied van privacy.


Het Verenigd Koninkrijk is verantwoordelijk is voor 26,5 procent van alle IT-uitgaven in West-Europa en 5,26 procent wereldwijd. De uitgaven zullen ten gevolge van de Brexit 1-3% dalen verwacht Gartner. In West-Europa resulteert dit in een krimp van de IT-uitgaven.

Zo’n 4,6 miljard aan IT budget zal wegvallen alleen al in de rest van dit jaar. Verder zul je niet zo snel meer een (tijdelijke) baan vinden aan de andere kant van de plas, vanwege de zorgen over de immigratiewetten.

Hoe de Britten omgaan met de General Data Protectiond Regulation (GDPR) die op 25 mei 2018 van kracht wordt, bepaalt of cloudleveranciers gedwongen zullen worden hun datacenters te verplaatsen naar locaties binnen de EU.

De meeste grote IT-partijen waren tegen de Brexit, zoals Cisco, Sap, Microsoft en HP.


Gepubliceerd op: 29-06-2016