VAR BGL in prullenbak


Staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, haalt bakzeil inzake de VAR BGL. Hij komt met een nieuw voorstel om schijnzelfstandigheid bij ZZP’ers tegen te gaan. De ministerraad heeft er vrijdag 17 april jl al mee ingestemd.

Het grote nieuwe element is dat er rekening gehouden wordt met de verschillen tussen sectoren. In sommige sectoren is het risico op schijnzelfstandigheid hoger dan in andere. In sectoren met een laag risico zou gewerkt kunnen worden met modelcontracten. Zo worden echte ZZP’ers niet opgezadeld met extra administratie.

In het nieuwe voorstel geeft Wiebes alle organisaties de mogelijkheid een eigen modelovereenkomsten op te stellen en voor te leggen aan de Belastingdienst. Op de website van de fiscus zullen per sector standaardovereenkomsten beschikbaar komen. Een ZZP’er die op basis van een goedgekeurde modelovereenkomst aan de slag gaat, heeft de zekerheid dat hij als zelfstandig ondernemer wordt beschouwd door de Belastingdienst. Hij hoeft dus geen zorgen te hebben om achteraf naheffingen van de Belastingdienst te ontvangen. En kan deze zekerheid ook aan zijn opdrachtgever geven.

Het voorstel ligt inmiddels in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Wiebes wil zijn nieuwe plan invoeren per 1 januari 2016.Geplaatst op: 21-04-2015