Opschorting wet DBA; modelovereenkomst voorlopig niet nodig


Tot 1 januari 2018 zal de Belastingdienst de arbeidswetgeving niet handhaven. Ook achteraf zal niet gehandhaafd worden over de duur van de implementatieperiode. Dit betekent voor jou als zzp’er dat zowel jij als je opdrachtgever geen risico lopen en je dus gerust interim opdrachten kunt uitvoeren, ook zonder modelovereenkomst.

Staatssecretaris Wiebes heeft deze week een brief verstuurd aan opdrachtgevers (via branche-organisaties) waarin hij nogmaals probeert onrust rond de (opgeschorte) wet DBA weg te nemen.

De belastingdienst zal geen naheffing, boetes of correctieverplichtingen voor de loonheffingen opleggen (kwaadwillenden uitgezonderd). "In afwachting van het onderzoek naar de criteria uit de arbeidswetgeving is het niet nodig om nu een overeenkomst voor te leggen aan de Belastingdienst"

"Veel ZZP’ers en opdrachtgevers ervaren dat de arbeidswetgeving niet meer past bij het huidige maatschappelijke beeld van een arbeidsverhouding. Dit is een belangrijke oorzaak van de onrust die is ontstaan sinds de invoering van de Wet DBA. Daarom gaat het kabinet samen met onder meer sociale partners de arbeidswetgeving onder de loep nemen".

Zelfstandigen die eerder een VAR-verklaring hadden, zullen binnenkort een dergelijke brief ontvangen.

Gepubliceerd op: 24-01-2017