Een kwart van alle ZZP'ers heeft totaal niets geregeld voor zijn pensioen.De gemiddelde leeftijd waarop een ZZP'er wil stoppen met werken is 66,5 jaar. 32% verwacht (7% is er zelfs zeker van) eerder te kunnen stoppen met werken dan de huidige pensioengerechtigde leeftijd voor werknemers (67 jaar).

Echter, maar liefst 26% van alle ZZP'ers heeft geheel niets geregeld voor zijn pensioen.Degenen die wel iets geregeld hebben, zoeken het met name in de traditionele pensioenfondsen (24%) of een oudedagsreserve in de vorm van een For-dotatie, lijfrente of bankspaarregeling (totaal 24%). 37% heeft voldoende spaargeld, 33% gebruikt de waarde van de eigen woning en 14% vertrouwt op de waarde van het bedrijf als pensioen.

Dit blijkt uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA), een onderzoek naar de werksituatie van zelfstandig ondernemers in Nederland, dat is uitgevoerd door het CBS en TNO.

Van alle ZZP'ers wil 90% als ZZP'er blijven werken en 81% is tevreden met zijn werk als ZZP'er.Gepubliceerd op: 11-07-2017