Kvk: onzekere opdrachtgever treft 1 op 5 zzp’ers


In december 2016 heeft de kamer van Koophandel onderzoek gedaan naar het effect van de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). De conclusie: opdrachtgevers zijn onzekerder geworden door de wet DBA en vragen de ondervraagde zzp’ers vaker hun werk te doen in een payroll- of uitzendconstructie.

Maar liefst 18% van de ZZP’ers werd het afgelopen jaar vaker geconfronteerd met opdrachtgevers die liever geen zzp’ers meer inhuurt. Deze opdrachtgevers willen dan alleen nog werken via een tussenpartij, zoals een bemiddelaar, een payroll bedrijf of een uitzendbureau. 10% geeft aan dat opdrachtgevers vaker hebben gevraagd om via een bemiddelaar te werken, 10% via een payroll bedrijf en 7% via een uitzendbureau.

De Kvk verdeelt ZZP’ers in de groepen ‘zzp’ers eigen arbeid’ en ‘zzp’ers producten’ (zzp’ers die hoofdzakelijk producten verkopen). 95% van de ‘zzp’ers eigen arbeid’ heeft meer dan één opdrachtgever. 33% heeft zelfs meer dan 10 opdrachtgevers. Gemiddeld besteden deze zzp’ers 41% van hun tijd aan de grootste opdrachtgever.

Werken met een modelovereenkomst is niet verplicht. Toch maakt een kwart er nu al gebruik van.

Overigens was slechts 8% van de 580 respondenten werkzaam binnen de sector informatie en communicatie.

Gepubliceerd op: 14-02-2017