Geen vetpot voor startende zzp’ers

Slechts één op de vijf startende ZZP’ers heeft na vijf jaar een zelfstandigeninkomen boven het minimumloon. Dertig procent zat hier zelfs onder en de helft van de starters uit 2013 is inmiddels gestopt.

Het CBS onderzoekt of startende zelfstandigen na de start van de onderneming voldoende inkomen uit hun werkzaamheden als zelfstandige weten te genereren. In 2013 startten er in totaal 215,3 duizend mensen als zelfstandige; 109,8 duizend mannen en 105,5 duizend vrouwen. De meesten verdienden na vijf jaar als zelfstandige minder dan het super-bruto minimumloon, of zijn gestopt als zelfstandige.

Om het vergelijk te kunnen maken tussen de verdiensten van een zzp’er en een werknemer wordt gekeken naar het super-bruto minimumloon. Dit betreft het minimumloon aangevuld met de door de werkgever betaalde premies inkomensverzekeringen.In de ICT zijn de cijfers iets rooskleuriger, maar niet veel. Van deze groep startende ICT-ers weet ook maar slechts 26,2% boven het super-bruto minimumloon als zelfstandigeninkomen te verwerven. En dat terwijl in dit vergelijk dus nog op geen enkele manier rekening is gehouden met alle extra kosten en reserveringen waar je als zzp’er rekening mee moet houden!

Gepubliceerd op: 10-03-2022