ZZP’er worden / start zelfstandig ondernemerschap / Bank

Bankzaken

Regel bij de start van je onderneming tijdig je bankzaken. Het zou jammer zijn als je je eerste factuur de deur uitdoet maar de klant je niet kan betalen omdat jij nog geen (zakelijke) bankrekening hebt.

Zakelijke rekening

In theorie kun je gebruik maken van een privé rekening, maar waarom zou je niet een zakelijke rekening openen? Je houdt makkelijker overzicht op al je zakelijke transacties, het staat een stuk professioneler, is zo geregeld en de kosten kunnen ook het struikelpunt niet zijn.

Lening cq. Investering

Wil je een bank vragen om je een startkapitaal voor de opstart van jouw onderneming vragen? Zorg dan in ieder geval dat je een solide ondernemingplan klaar hebt liggen. Voor de bank is hierbij vooral van belang hoe snel jij de lening weer terug zult kunnen betalen en wat hun Return on Investment zal zijn.

Krediet op lopende rekening

Je moet er rekening mee houden dat je vanaf de start van je onderneming een paar maanden geen inkomsten hebt, zelfs als je op de eerste dag een betaalde opdracht bij een klant verricht! Je factureert over het algemeen namelijk pas na afloop van een kalendermaand en de klant heeft een betalingstermijn van 30 dagen (of wat jij bepaalt in je algemene voorwaarden). Als de klant dus netjes op tijd betaalt, ontvang je je eerste geld dus pas twee volle maanden nadat je je eerste werk verricht hebt. Kun je deze periode niet zomaar overbruggen, vraag dan om een krediet op je zakelijke rekening. Hiervoor betaal je wel een hoge(re) rente, maar het kan voorkomen dat je in de eerste periode van je zelfstandig ondernemerschap van droog brood of de lucht moet leven.

Hypotheek

Hypotheekverstrekkers staan helaas niet in de rij om een hypotheek te verstrekken aan ZZP’ers. De continuiteit aan inkomsten is onzekerder in vergelijking met iemand die een vaste baan in loondienst heeft, is het belangrijkste argument. Daarop valt natuurlijk af te dingen dat je tegenwoordig al lang geen baan meer voor het leven hebt en je pardoes op straat kan staan, maar hypotheekverstrekkers vinden ZZP’ers nou eenmaal een vergroot risico. Voor een nieuw af te sluiten hypotheek betekent dit dat je veel meer problemen tegen zult komen dan indien je in loondienst zou zijn. Voor een bestaande hypotheek kan het zelfs ook gevolgen hebben als je constante stroom aan inkomsten wegvalt.

Over het algemeen wil een bank of andere hypotheekverstrekker van de afgelopen drie jaar de jaarverslagen zien waarbij de omzet van het meest recente jaar het zwaarst meetelt. Als starter heb je per definitie geen beschikking over jaarverslagen van voorgaande jaren en dus houdt het bij de meeste banken op. Er zijn gelukkig wel enkele uitzonderingen.
Tip: een goede accountant kan hier het verschil maken.