ZZP-er worden


Wat (wie) is een ZZP'er / freelancer?

Als ZZP’er / freelancer voer je werkzaamheden uit voor verschillende opdrachtgevers zonder dat je in dienst bent bij deze opdrachtgever. Voor het werk dat je verricht hebt, stuur je een factuur. Meestal baseer je deze factuur op het aantal uren dat je gewerkt hebt vermenigvuldigd met je overeengekomen uurtarief.
Freelance en ZZP zijn geen wettelijke rechtsvorm. De meeste ZZP’ers werken vanuit een eenmanszaak, maar je kunt bijvoorbeeld ook freelancen vanuit een BV of vof. Je bent dan nog steeds een freelancer. De rechtsvorm is dus niet het criterium of je wel/niet een freelancer bent.

Waarom zou je ZZP-er willen zijn?

Freelancen is voor veel ICT-ers een droom. Iets wat je ooit nog eens gaat doen; voor jezelf beginnen. Zelf te kunnen kiezen welke automatiseringsprojecten je aanpakt, je eigen ontwikkeling vorm te geven, je eigen carrière en loopbaan te kiezen, je eigen tarief te bepalen, verdienen wat je echt waard bent, je eigen uitdaging creëren.

Op IT-Contracts heb je in ieder geval ruim keuze uit ZZP ICT-projecten. En je kunt gratis lid worden om op de hoogte te blijven van de nieuwste interim IT-vacatures.

Waarom zou je geen ZZP-er willen zijn?

ZZP-schap betekent, in vergelijking met voor een baas in loondienst werken, naast voordelen zeker ook nadelen. Om er een paar te noemen: je bent niet zeker van een inkomen, je moet je eigen acquisitie, administratie & facturatie doen, je hebt geen echte collega’s meer, je moet je eigen opleidingen, verzekeringen en niet-facturabele uren bekostigen.

Hoe word je een ZZP-er?

Er zijn maar twee concrete handelingen die je hoeft te verrichten om ZZP’er te worden. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en vervolgens bij de Belastingdienst. Wij raden je echter sterk aan eerst de nodige voorbereidingen te treffen om zeker te weten dat je onderneming kans van slagen heeft, een vliegende start maakt en ook op de langere termijn succesvol zal blijven.

Klaar voor de start...

  1. De voorbereiding op ZZP-schap
  2. De start van ZZP-schap
  3. Het einde van ZZP-schap