ZZP’er worden / Het einde van ZZP-schap / Terug naar vast dienstverband

Terug naar vast dienstverband (loondienst)


Kies je er (al dan niet gedwongen) voor om niet langer als ZZP’er werkzaam te zijn, maar weer bij een baas in loondienst te treden? Dat kan, de keuze voor eigen ondernemerschap is niet een keuze waaraan je voor je leven gebonden bent.

Wellicht leveren de inkomsten uit je ZZP-schap minder op dan een vaste baan. Of heb jij of je gezin te veel stress van de financiële onzekerheden waar je als ZZP’er mee te maken hebt. Of blijkt het voeren van een eigen boekhouding te veel van je tijd op te slurpen, of mis je simpelweg het sparren met collega’s? Allemaal redenen waarom je (nu) beter een vaste baan kunt nemen in dienst van een werkgever.

Verplichte stappen bij beëindiging ZZP-schap:
  1. Afmelden bij Belastingdienst
  2. Afmelden bij Kamer van Koophandel

Afmelden bij Belastingdienst

Als je je onderneming stopt, wil de Belastingdienst graag met je afrekenen. Uiteraard dien je nog je normale btw en IB-belastingaangiftes over het meest recente tijdvak doen.

Je zal belast worden over je zogenaamde stakingswinst. Als het resultaat van het staken van je ondernemingsactiviteiten boven een bepaalde drempel komt (€ 3.630) dan moet je hierover belasting betalen. Je kunt deze aanslag uitstellen door je stakingswinst te stoppen in je pensioen (of in een bv storten).

Heb je FOR-dotaties gedaan, dan komen deze nu vrij. Dit houdt in dat je over de dotaties nu alsnog belasting dient te betalen, behalve als je dit aanwendt voor je pensioen bijvoorbeeld door een lijfrente af te sluiten. Je stelt dan de belastingaanslag uit tot het moment waarop de lijfrente start met uitkeren.

Laat je goed adviseren door een fiscaal expert.

Afmelden bij Kamer van Koophandel

Toen je startte als ZZP’er heb je je aangemeld bij je plaatselijke Kamer van Koophandel. Nu je hebt besloten te stoppen, moet je je ook weer uitschrijven bij de KvK. Dit dien je schriftelijk of persoonlijk aan de balie te doen. Je ontvangt een bewijs van uitschrijving dat je 7 jaar dient te bewaren.

Uitkeringen

Helaas heb je qua uitkeringen eigenlijk nergens recht op als oud-ondernemer. Je hebt geen recht op een WW-uitkering, maar er wacht alleen de bijstand. De Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) vult je (eventuele) inkomsten tijdens de afronding van je onderneming tijdelijk aan tot bijstandsniveau. Ben je tussen de 55 en 65 jaar oud, dan kom je wellicht in aanmerking voor de IOAZ.

De toekomst

Mocht je in de toekomst alsnog een onderneming willen starten dan kan dat simpelweg door je opnieuw in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Uiteraard start je dan wel eerst weer met gedegen voorbereidingen.