Bij een TAO (tijdelijke arbeidsovereenkomst) kom je als opdrachtnemer in loondienst van een intermediair voor de duur van een bepaald project (meestal op basis van een nul-urencontract). Bij deze tijdelijke arbeidsovereenkomst ben je voor de wet (en dus de belastingdienst en het UWV) ‘normaal’ in loondienst bij de intermediair. TAO, ook wel payrolling genoemd, wordt als arbeidsovereenkomst met name gekozen door startende freelancers.

TAO is een soort combinatie van ZZP-schap en een vaste baan. Je hebt de ondernemersvrijheid van het zelfstandig ondernemerschap én het (administratieve) gemak van werken in loondienst.

De beloning die je ontvangt voor je werkzaamheden hangt af van het aantal gewerkte uren en het afgesproken uurtarief. Net als wanneer je een ‘echte freelancer’ zou zijn dus.


De belangrijkste voordelen van TAO / payrolling:
  • Je hebt geen eigen onderneming en geen VAR-verklaring nodig
  • Je hebt een arbeidsovereenkomst en dus geen risico op arbeidsrechtelijk of fiscale claims na afloop van het project.
  • De administratieve handelingen met officiële instanties (UWV, belastingdienst etc) worden door intermediair afgehandeld
  • Je bent verzekerd voor ziektewet, WIA, arbeidsongeschikheid en recht op WW als je even geen uit te voeren project hebt
  • Je loopt geen debiteurenrisico; je ontvangt salaris van de intermediair
  • Je hebt bruto-netto voordelen zoals bij leaseauto, opleidingen, etc


De belangrijkste nadelen van TAO / payrolling:
Het grootste nadeel is dat je voor de diensten van de intermediair uiteraard een vergoeding betaalt. Daarnaast geniet je als zelfstandig ondernemer (wat je dus als TAO-er niet bent) allerlei fiscale voordelen waar je nu dus niet voor in aanmerking komt.

Ben jij geïnteresseerd in TAO / payrolling? Heb je bijvoorbeeld zelf een project bij een eindklant gevonden, maar wil deze je alleen via een intermediair en niet rechtstreeks inhuren? Geen nood, wij kunnen je een aantal betrouwbare partners aanraden.