Informatie Analist, Amsterdam

Omschrijving:
Voor de Gemeente Amsterdam zijn wij op zoek naar een Informatie Analist.

Omschrijving opdrachtgever:
Amsterdam is een unieke stad. Aantrekkelijk om te wonen, werken en studeren en toonaangevend als dynamische internationale metropool. Tegelijkertijd staat de stad voor een grote uitdaging. De snelle verandering van onze samenleving leidt tot nieuwe opgaven voor de stad. Een van die opgaven is het beter en slimmer benutten van gegevens van en over de stad. Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam speelt hierin een belangrijke rol. OIS helpt de stad beter te begrijpen en verder te ontwikkelen, onder andere door het verzamelen en publiceren van statistische informatie, het uitvoeren van beleidsonderzoek en het ontsluiten, koppelen en leveren van gegevens van en over de stad. Binnen OIS komt alles samen: (Big) Data, onderzoek en innovatie. Met dashboards, benchmarks en bestandsverkenningen wordt hier de basis gelegd voor het informatie-gestuurd werken in Amsterdam.

Gemeentelijke organisatie:
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vier clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie en Interne Dienstverlening bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken, inzamelen van huishoudelijk afval en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad.

Omschrijving opdracht:
Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam zoekt voor één van haar data squads een Informatie Analist. Heb jij een passie voor data, werk je als informatieanalist graag samen in een team, én wil je een bijdrage leveren aan de stad? Lees dan verder!

DataPunt:
DataPunt is dé smart-city-data-infrastructuur van Amsterdam. De teams van DataPunt helpen gegevens over de stad vindbaar en toegankelijk te maken voor verdere verwerking door medewerkers van de gemeente, publiek en dataprofessionals. Denk aan slimme verkeersroutes dankzij onderzoek met behulp van tijdelijke kentekencamera's, met machine learning meldingen openbare ruimte doorgeleiden of data-analyse om de kortste afstanden tot afval containers te berekenen. De data-infrastructuur DataPunt biedt mogelijkheden voor o.a. (big) data-analyse in een beveiligde omgeving, business intelligence, beleidsonderzoek en predictive analytics. Dit wordt gerealiseerd door data-professionals die met vernieuwende open source technologie en een Agile/Scrum (DevOps, Continuous Delivery) werkwijze werken aan de doorontwikkeling van DataPunt. DataPunt bestaat uit 75 professionals die werken in 8 teams. Elk team heeft een eigen focus zoals het ontsluiten van basisgegevens, privacy en security, projecten in opdracht, en service en delivery. Bescherming van persoonsgegevens en informatiebeveiliging zijn verankerd in onze werkwijze.

Data squads:
Een data squad is een team dat integraal verantwoordelijk is voor het realiseren van een deel van het dataplan. Het is een multidisciplinair team waarin naast OIS, ook IVE, BI én de directies meedraaien, zodat alle functionele specificaties waaraan de data moeten voldoen in samenhang met elkaar kunnen worden opgeleverd. Het dataplan wordt ingedeeld volgens de GEMMA-bedrijfsarchitectuur. Daarin wordt de gemeente ingedeeld in de volgende zes, inhoudelijk coherente delen: Bestuur, Sociaal, Ruimtelijk, Openbare orde & veiligheid, Publieksdiensten en Ondersteuning.Een data squad is een team dat generieke dataproducten ontwikkelt, met een inhoudelijk specialisme dat overeenkomt met de delen van het dataplan. Dit inhoudelijk specialisme zorgt ervoor dat er expertise ontstaat over wat de data nu precies beschrijft en welke consequenties daaruit kunnen worden getrokken en wie daar om welke reden behoefte aan heeft.

Een data squad voert de volgende activiteiten uit:
- User stories vastleggen in de backlog en daaruit functionele specificaties afleiden t.b.v software t.b.v. bruikbaarheid, vindbaarheid en beschikbaarheid van de data.
- Het managen en prioriteren van de backlog, in samenspraak met de stakeholders.
- Een stabiele koppeling (laten) realiseren tussen de databron en datapunt.
- Het beoordelen van de datakwaliteit en het adviseren over hoe de datakwaliteit verbeterd kan worden. Het beoordelen van de datakwaliteit vindt onder meer plaats door de data inhoudelijk te toetsen aan de in het stelsel van basis- en kernregistraties opgenomen gegevens.
- Classificering van de data, het uitvoeren van een privacy- en -vertrouwelijkheidstoets, en op basis daarvan het bepalen van de gewenste mate van toegankelijkheid.
- Het technisch modelleren en transformeren, onder meer in relatie tot de basis- en kernregistraties en nationale en sectorale standaarden, van de brondata en het opslaan van de data in een open formaat. Op deze wijze wordt bewerkstelligd dat nieuwe databronnen, door deze te matchen aan de hand van sleutels, aansluiting houden met basisgegevens, hetgeen de samenhang in en tussen de data versterkt.
- De beschikbare informatiemodellen en semantische beschrijvingen van de objecten en begrippen vastleggen in de catalogus van het Dataportaal.
- Maken en publiceren van API's en webservices op het Dataportaal, die voldoen aan de functionele eisen, de voorwaarden voor datadeling en de gewenste mate van toegankelijkheid (open, tenzij, authenticatie/autorisatie).
- Het functioneel en technisch testen van het koppelvlak, de toegankelijkheid en de semantiek.
- Het beheren van de koppeling met de bron, de classificering, de catalogus en het koppelvlak.

Werkzaamheden:
Als Informatie Analist bij een data squad ga je je bezighouden met;
- Businessvragen en user stories vertalen naar functionele- en technische specificaties;
- Databronnen van verschillende vormen en formatie analyseren op structuur, inhoud, en informatiewaarde;
- Maken van een technisch ontwerp, in samenwerking met (back-end) developers;
- Contact onderhouden met applicatiebeheerders en informatieanalisten in de rest van de organisatie;
- Vraagformulering vertalen naar verschillende perspectieven en abstractieniveaus van architectuur en informatiemodellen.

Functie eisen (knock-out criteria):
1. Je bent beschikbaar voor het interview en na gunning direct inzetbaar voor het gevraagde aantal uren.
2. Je hebt in de afgelopen 2 jaar geen ambtelijke aanstelling gehad bij de gemeente Amsterdam.
3. Je beschikt minimaal over een WO werk- en denkniveau. Het werk- en denkniveau dient aangetoond te worden doormiddel van een diploma en/of werkervaring.
4. Je hebt minimaal 4 jaar aantoonbare ervaring als informatieanalist in een complexe data-analyse omgeving.
5. Je hebt minimaal 2 jaar aantoonbare ervaring (opgedaan in de laatste 4 jaar) met Geografisch informatie in zowel commerciële als overheidsomgevingen en daarbij ervaring opgedaan met basis en/of kernregistraties.
6. Je hebt minimaal 3 jaar aantoonbare ervaring met python en SQL.
7. Je hebt ervaring opgedaan met UML en RDF en linked data.

Functie wensen (gunningscriteria):
1. Je hebt minimaal 2 jaar aantoonbare ervaring in data-analyse.
2. Je hebt ervaring in een Agile/Scrum omgeving.
3. Je hebt ervaring in een complexe organisatie met een groot aantal stakeholders.
4. Je hebt ervaring met open source modelleringstools.

Competenties:
- Communicatief vaardig
- Samenwerken
- Senior ervaring
- Betrokken

Algemene informatie m.b.t. de aanvraag:
Locatie: Amsterdam
Startdatum: zsm
Duur: 12 maanden
Optie op verlenging: ja
Inzet: 36 uur per week
Tarief: marktconform
Sluitingsdatum: 24-05-2019
Sluitingstijd: 09:00
Intakegesprek: zsm

Hoe dient uw aanbieding verzorgd te worden?
- CV in ”Word-formaat” geschreven in de taal van de uitvraag;
- Motivatie geschreven in de “ik-vorm”, waarin u zowel kort en bondig ingaat op de scope van de opdracht als puntsgewijs uw aansluiting op de eisen en wensen toelicht;
- Uw beschikbaarheid (per wanneer, aantal uren per week en vakantieplannen);
- Uw uurtarief specifiek voor de onderhavige aanvraag (inclusief reis- en verblijfskosten en excl. BTW).

N.B.
- Bij het ontvangen van uw reactie gaan wij er vanuit dat uw aanbieding voor deze aanvraag exclusief is. Hiermee wordt voorkomen dat uw aanbieding meerdere malen bij dezelfde opdrachtgever voor deze aanvraag wordt ingediend.
- Aangezien de functie eisen knock-out criteria zijn, en de functiewensen de gunningscriteria zijn, dient uw aansluiting hierop dan ook goed afleesbaar in uw cv te zijn opgenomen. Dit verhoogt namelijk een succesvollere behandeling van de aanbieding.
- Tijdens het selectieproces wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang. Mocht u vragen hebben, dan staan wij u graag te woord.

Trefwoorden: informatie, analist, gemeente, Python, SQL, UML, RDFOPDRACHT​GEVER:

bedrijfsnaam:
ICQ Groep
contactpersoon:
Ron Brussaard
type:
ZZP, freelance, interim vacature
locatie:
Amsterdam
provincie:
Noord-Holland
uurtarief:
marktconform
start project:
zsm
referentie:
ITC-ICBO02290
duur opdracht:
12 maanden
uren per week:
36 uur
publicatiedatum:
16-05-2019 14:08:00
terug naar zoekresultaten  |  vorige  |  volgende  |  alle vacatures